Studio Jeroen Schoots | Paleis Soestdijk als permanent festivalterrein
Paleis Soestdijk, herbestemming
15539
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15539,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-9.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.4,vc_responsive

Herbestemming Soestdijk

Paleis Soestdijk als permanent festivalterrein
Datum

2015

Categorie
Architectuur, Herbestemming
Tags
herbestemming, paleis, soestdijk
Over dit project

“Na hun huwelijk in 1937 betrekken Juliana en Bernhard Paleis Soestdijk. De inrichting volgens de laatste trends krijgen ze van de bevolking als huwelijkscadeau. […] Soestdijk is het paleis van een koningin die het liefst een gewone vrouw en moeder wil zijn. Zuinig en sober, niets weggooit wat nog gerepareerd kan worden en liever geen exclusieve spullen aanschaft die ‘gewone’ mensen ook niet kunnen kopen.” Wat past er beter bij dit Paleis dan een plek waar iedereen zich thuis voelt, waar iedereen welkom is? Als een huiskamer van Nederland, is dit een plek om je vrienden te ontmoeten, om lekker te ontspannen, om nieuwe vaardigheden te leren, aandacht aan je gezondheid te besteden of cultuur te ervaren in de vorm van een concert-, expositiebezoek of filmavond.

Vanuit het entreegebied wordt het terrein langzaam ontwikkeld in verschillende fasen en de bestaande gebouwen worden zoveel mogelijk gebruikt. Een compacte start van de ontwikkeling zorgt voor overzichtelijkheid voor de bezoekers en voor een zonering in drukkere en rustige delen. Wanneer er meer bezoekers bij komen wordt het terrein uitgebreid in alle windrichtingen cq. themagebieden, en worden steeds meer gebouwen geschikt gemaakt voor nieuwe functies. Paleissoestdijk.nl wordt een levendige website waar je via een heldere kalender kan zien wat er op dat moment te doen is in het paleis en in haar omgeving. Zo krijg je altijd te zien wat er standaard aan horeca, ontspanning en gezondheid gerelateerde thema’s te doen is, aangevuld met de extra activiteiten die op dat moment op de agenda staan.

Dit idee hebben wij ingediend bij de inschrijving voor herbestemming van Soestdijk. Ons innovatieve organische exploitatie model werd helaas niet uitgekozen.